Wednesday, March 16, 2011

Buru Jenahak Lubang Kelanang


Kelanang: Perairan pantai Kelanang yang terdekat di daerah Banting merupakan salah satu kawasan utama untuk kaki pancing memburu spesies berwarna emas itu jenahak. Jenahak di sini merupakan spesies yang sentiasa diburu oleh kaki pancing ekoran isinya yang sedap untuk hidangan keluarga, pada kebiasaanya jenahak emas di sini yang dipancing dijual dengan harga yang tinggi ekoran permintaan yang banyak. Terdapat jeti simen yang selesa telah dibina oleh pihak berwajib untuk kegunaan nelayan menyebabkan urusan semua nelayan di sini menjadi mudah.Terdapat pelbagai jenis nelayan yang mencari rezeki di perairan Kelanang seperti menjaring, memasang bubu, merawai dan memancing.

Penggunaan umpan merupakan salah satu faktor utama yang menentukan kejayaan kepada kaki pancing setiap kali memancing di sini. Umpan utama setiap kali memancing di sini ialah sotong yang ditangkap segar samada dengan cara menyauk atau mencandat. Sotong yang besar boleh dipotong kecil manakala yang kecil lebih sesuai digunakan seekor. Selain daripada itu udang hidup dan ikan segar juga boleh digunakan sebagai umpan.


Dalam satu kunjungan penulis bersama Kimi, Fadil dan Mat Tahir telah sepakat untuk sama-sama memancing di sini setelah menerima ajakan daripada Fadil yang mengatakan sekarag jenahak senang dipancing di sini. Kami berempat tiba di jeti Persatuan Nelayan Kelanang pada jam 5.00 petang menggunakan bot Pak Itam yang dikemudi oleh Hamzah dan dibantu oleh awak-awak iaitu Mady. Cuaca begitu elok semasa kami bergerak menuju ke satu boya untuk mendapatkan ikan umpan yang terdiri daripada ikan kembung, selar dan beliak mata.

Selepas maghrib Mady menjatuhkan sauh untuk mendapatkan sotong yang akan dijadikan umpan. Lampu dipasang untuk menarik minat sotong agar timbul di permukaan, Mady begitu cekap menyauk setiap sotong yang timbul dan kami juga mengambil kesempatan menurunkan candat. Setelah sotong diyakini cukup untuk digunakan sebagai umpan, tekong segera mengemudi bot ke lubuk pertama iaitu satu kawasan dasar yang berlubang. Kebanyakan jenahak di sini suka bermain di kawasan tubir setiap dasar yang berlubang semacam kawah. Tekong lebih gemar memancing secara berhanyut setiap kali tiba di sesuatu lubuk. Sotong yang kecil digunakan seekor manakala yang besar dipotong kecil, di lubang yang pertama Fadil berjaya menewaskan seekor jenahak skala tiga kilogram (3 kg) yang menelan sotong seekor dan penulis berjaya menaikkan seekor merah tanda skala 2 kg. Apabila tiada sambutan daripada ikan, tekong segera berpindah ke lubuk seterusnya. Pada jam 3.00 pagi Kimi dan Mat Tahir masing-masing berjaya menewaskan jenahak skala 3 kg dan 2 kg.

Menjelang pagi tekong meneruskan perjalanan ke sebuah lubuk yang lama beliau tidak kunjungi, di sini Mady dan penulis menerima sentapan serentak yang mana Mady berjaya menaikkan jenahak skala 4 kg manakala penulis bergaya dengan jenahak 4.7 kg. Selepas itu tekong dan Kimi pula berjaya menaikkan jenahak secara serentak. Di sini kami berjaya menaikkan lapan ekor jenahak. Dalam perjalanan pulang tekong sempat singgah di lubuk terakhir dan di sini sebanyak lima ekor jenahak skala dua hingga empat kilogram berjaya kami pancing.

Sesungguhnya perairan Kelanang masih banyak dihuni oleh spesies berwarna emas ini, apa yang penting kepakaran tekong dituntut dalam mengesan segenap lubuk jenahak. Selain daripada itu, pasang surut air serta penggunaan umpan segar juga memainkan faktor utama kerana jenahak di sini tidak berminat terhadap umpan pasar. Dalam trip singkat ini, kami berjaya menewaskan sebanyak 16 ekor jenahak skala satu hingga lima kilogram, semua ikan dibahagi samarata sebagai hidangan keluarga.

1 comment:

 1. Salam kenal!
  Apa kalian mau bagikan video2, foto2 dan info tentang memancing ikan dengan gampang? Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
  Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan pecinta pancing lain.
  Coba servis kami tanpa registrasi:)
  Jika ada pertanyaan tolong hubungi saya di: dewi.aja@kumpulbagi.com

  ReplyDelete